Ilmastotietoinen taksikuski ja muita luonnonoikkuja

Jussi_Palmen_Gray

Jussi Palmén
Viestintäasiantuntija

Ympäristöministeriö

Istuin hiljattain taksin kyydissä, kun puhetta tuli lämpimästä talvesta. Kuljettaja pohti ääneen, onko vetinen joulukuu normaalia kausivaihtelua vai ”suuremman salaliiton” tulosta. Hiljaa mielessäni lokeroin taksikuskit sellaiseen ammattikuntaan, jonka kanssa ei kannatta lähteä vääntämään ilmastonmuutoksesta.

”Onhan sen pakko vaikuttaa johonkin, että ihminen on vuosien ajan suoltanut järjettömiä määriä sontaa ilmakehään”, kuljettaja itse avasi pelin. Ja kiirehti vielä lisäämään: ”Turha sanoa kiinalaisille, että siivotkaa päästönne, jos meidän omakin takapiha on törkyinen.”

Taas omat ennakkoluulot saivat kyytiä.

Tuntuu, että vasta muutama vuosi sitten ilmastonmuutokseen varauksella suhtautuviin törmäsi säännöllisesti työpaikoilla, pukuhuoneissa tai sukujuhlissa – sukupuoleen tai ammattiin katsomatta. Huikea muutos on tapahtunut lähes vaivihkaa. Nyt ilmiöstä kinastelun sijaan on siirrytty pohtimaan, mitä sen pysäyttämiseksi voisi tehdä.

Sama näkyy myös kansainvälisessä politiikassa: kun vuonna 2009 Kööpenhaminan ilmastokokous jätti ilmaan lähinnä suuren kysymysmerkin, tänä vuonna Marrakechissa keskityttiin panemaan vauhtia Pariisin ilmastosopimukseen, joka oli astunut voimaan juuri kokouksen alla – nopeammin kuin lähes kukaan uskoi. Edes Marokkoon kantautunut tieto Yhdysvaltain vaalituloksesta ei lamaannuttanut myönteistä pöhinää, vaan päinvastoin lisäsi siihen kierroksia.

Kunnat ja yritykset ovat jo heränneet siihen, että ilmastonmuutoksen hillintä on myös bisnesmahdollisuus.

Ratkaisuja on jo lukuisia. Sen tietää esimerkiksi Ilkka Herlin, joka kertoo tässä Klimaatissa maatilansa omavaraisesta bioenergialaitoksesta. Yksilöinä voimme vaikuttaa paitsi kulutusvalinnoillamme myös lisäämällä asumisemme energiatehokkuutta, aivan niin kuin kekseliäässä espoolaiskerrostalossa tehtiin.

Kunnat ja yritykset ovat jo heränneet siihen, että ilmastonmuutoksen hillintä on myös bisnesmahdollisuus. Tässäkin Pohjoismaat voivat olla tiennäyttäjiä, kertoo Sitran tuore selvitys. Jos tiedät jo, miten aiot itse kantaa kortesi kekoon, kerro se myös muille. Myrskyvaroitus ry:n lanseeraama kansalaisen ilmastolupaus kasvoi hiljattain kansainväliseksi, kun YK otti sen siipiensä suojaan.

Vuosien saatossa julkinen ilmastokeskustelu on toisinaan uinut syvissä vesissä, mutta Klimaatin tavoite on aina ollut pitää pää pinnan yläpuolella juuri tuomalla esiin niitä käytännön ratkaisuja.

Vuoden lopussa kiitos seisoo – teille, lukijamme. Yhdessä olemme saaneet olla mukana nostamassa ilmastonmuutosta julkisessa keskustelussa sille kuuluvalle paikalle.

Uudistamme Klimaattia ensi vuoden aikana. Kuten sanonta kuuluu: pysy kanavalla!

Ps. Löydät meidät myös Twitteristä: @klimaatti

Tilaa uutiskirje

Saat uusimman Klimaatin sähköpostitse sen ilmestyttyä.