Sähkön tulevaisuus näyttää säkenöivältä

TEKSTI: Joonas Aitonurmi / Kaskas Media

KUVAT: Konsta Leppänen, VTT

Sähköä varaava t-paita, keinovaloa keräävä aurinkopaneeli, printattavia aurinkokennoja tapettiin... Sähkön tulevaisuus on jo täällä! Uudet keksinnöt sähköistävät elämää, liikkumista ja energiankulutusta nopeammin kuin koskaan. Suurin mullistus on se, että sähköä kannattaa tuottaa itse.

sahko2

Jyrki Jussila tulee Tampereen rautatieasemalle autollaan vastaan. Hyvä, koska nyt matka jatkuu täysin päästöttömästi. Sähköauto vie meidät mukavasti Tampereen aurinkoisimpaan kotiin, jonne Jussila on rakentanut pienen energialaitoksen. Jussiloiden talon seinää koristaa neljä isoa aurinkopaneelia, ja katolla on 14 paneelia lisää. Seinänmyötäiset paneelit keräävät talteen päivän viimeisetkin säteet.

Omakotitalon viileä kellari muistuttaa avaruusaluksen komentosiltaa täynnä vilkkuvia valoja ja hurisevia laitteita. Autotallissa kohoaa vino pino akkuja ja inverttereitä eli vaihdonsuuntaajia. Eläkkeellä oleva diplomi-insinööri voisi myydä sähköyhtiöille tuottamaansa energiaa, mutta tarjouksista huolimatta ei tee sitä.

“Sieppaan mieluummin kaiken mahdollisen omaan käyttööni. Näin pystyn huolehtimaan siitä, että sähkön kulutus ja tuotanto pysyvät tasapainossa.”

Hervantalaisen insinöörin koti on malliesimerkki hajautetusta energiantuotannosta. Se tarkoittaa tuotannon siirtymistä lähemmäksi käyttäjiä ja sähkön tuottamista omiin tarpeisiin tai myyntiin. Hajautettu energia on tulevaisuutta erityisesti pientalo- ja haja-asutusalueilla, uskoo myös tutkija Kari Sipilä VTT:stä. Omakotitaloissa asukkaat voivat tulevaisuudessa tarkkailla, milloin kannattaa tuottaa ja milloin kannattaa myydä sähköä.

“Teknologia kehittyy nopeammin kuin huomaammekaan. Viiden, kymmenen vuoden aikana kuluttajille on tarjolla ihan uudenlaisia energiaratkaisuja. Jo nyt lämmitys voidaan saada suoraan auringosta”, Sipilä sanoo.

Nykyinen siirtohinnoittelu on niin kallista, ettei sähkön siirtäminen vaikkapa naapurille vielä kannata. Nyt sähkönsiirto naapurille maksaa saman verran kuin sähkö Helsingistä Utsjoelle ja takaisin.

Miksi emme kaikki siis tuota jo omaa sähköämme kuten Jyrki Jussila? Jussilan kotijärjestelmä on niin kattava, että insinööri on joutunut kehittelemään monta teknistä ratkaisua pellepelotonmaisesti itse. Siihen eivät kaikkien rahkeet riitä. Aurinkosähkön asentaminen vaatii eri paikoissa erilaiset rakennusluvat. Nykyisten aurinkopaneelien käyttöönotto on kuitenkin helppoa verrattuna siihen, kun Jussila asensi ensimmäisen paneelinsa. Aurinkopaneelien toimittaja arvioi, millaisen paneelin ja järjestelmän käyttäjä tarvitsee. Myyjä huolehtii järjestelmän turvallisuudesta ja verkkoon liittämisestä, ja asiakas vain tekee sähköyhtiönsä kanssa myyntisopimuksen. Myyntihinta on ostohintaa alempi, koska sähköä ostettaessa maksetaan myös sähköveroa ja siirtohintaa.

Energisempää arkipäivää

Ympäristöasiantuntija Pirjo Jantunen Helenistä ennustaa, että älykkyys, kysynnän joustavuus ja laitteiden etäohjaaminen lisääntyvät sähkön kulutuksessa ja tuotannossa.

”Ennen sähkö ei ole ollut hirvittävän kiinnostava juttu. Kun on muutettu, on tehty sähkösopimus. Tulevaisuuden sähkö on kuluttajaystävällisempää.”

Nyt sähkö elää jännittäviä aikoja: tieteiskirjallisuudelta kuulostavia keksintöjä nousee esiin kiihtyvällä tahdilla. Kun astelee portaikossa, portaiden värähtelyn tuottamaa energiaa voidaan jo ottaa talteen, samoin kuin huoneiden lämpötilaeroista syntyvää energiaa. Hurjimpia käynnissä olevia tutkimusprojekteja on löytää keino kerätä maasta takaisin avaruuteen sinkoavaa infrapunasäteilyä ja käyttää sitä energiana.

Itä-Suomen yliopistossa kehitetään parhaillaan ikkunalasia, joka kerää auringon tuottaman lämmön talteen ja muuttaa sen energiaksi. Lasiset toimistokolossit voisivat siis tulevaisuudessa kerätä valtavan määrän energiaa talteen. VTT taas kehittää printattavia, ohuita aurinkokennoja, joita voidaan painaa minkä muotoisiksi tahansa, minkä ansiosta sähkölaitteita voisi suunnitella kokonaan uudella tavalla. Esimerkiksi lehden näköisen, ohuen paneelin voi sijoittaa vaikka ikkunaan.

Printed_intelligence_lehti

Myös tulevaisuuden älyvaatteet tarvitsevat sähköä, jotta esimerkiksi sykkeen voisi mitata t-paidalla. Liike, hiki tai ruumiinlämpö voivat jatkossa tuottaa hyvin energiaa tällaisen vaatteen käyttöön. Vaikuttaa scifiltä, mutta on jo täysin tätä päivää - tai ainakin lähitulevaisuutta.

Älykäs verkko vie sähköä kahteen suuntaan

Nykyinen sähköverkko ja -tuotanto perustuvat suurille, keskitetyille voimalaitoksille. Hajautetussa sähköntuotannossa jakeluverkko ei pelkästään jakele sähköä käyttäjille, vaan se toimii myös toisin päin: sen kautta olisi teknisesti mahdollista tuottaa sähköä omiin tai naapurin tarpeisiin ja syöttää ylimääräinen sähkö takaisin verkkoon. Älykäs sähköverkko eli smart grid koostuu etäluettavista sähkömittareista, informaatioteknologiasta ja itse sähkönsiirtoverkosta.

Suurin osa energiayhtiöistä ottaa kotitalouksien tuottaman sähkön kyllä vastaan, muttei välttämättä maksa siitä korvausta tai jos maksavat, ne määrittelevät hinnan itse. Nykyinen siirtohinnoittelu on niin kallista, ettei sähkön siirtäminen vaikkapa naapurille vielä kannata. Nyt sähkönsiirto naapurille maksaa saman verran kuin sähkö Helsingistä Utsjoelle ja takaisin.

Aalto-yliopiston professori Peter Lund sanoo, että hajautettu energiantuotanto murtaa teollisuuden ja energiayhtiöiden määräysvaltaa energiateollisuudessa, jos hajautetun energiantuotannon esteitä puretaan. Niitä on nimittäin vielä paljon: itse tuotetun, puhtaan sähkön syöttämisen verkkoon pitäisi olla taloudellisesti kannattavaa.

“Tekniikka ja talous eivät ole ongelma. Meistä riippumatta maailman kehitys menee tähän suuntaan, mutta kaikki uuteen teknologiaan liittyvät edut jäävät meiltä saamatta, elleivät päättäjät herää,” Lund sanoo.

Kun sähköautot syrjäyttävät bensakäyttöiset autot tulevaisuudessa, jokaisella autonomistajalla on oma akku aurinkoenergian varastoimiseksi.

Uusiutuvan, paikallisesti tuotetun energian asemaa edistää Suomen Lähienergialiitto. Kysyntää ainakin olisi. Helsingin energiayhtiö Helen myy ja vuokraa paneeleja niille, joilla ei ole omaa kattoa käytettävänä. Keväällä Helsingin Suvilahteen valmistui Helenin aurinkovoimala, jonka tuhat vuokrattavaa paneelia ostettiin heti loppuun. Paneelin tuottaman sähkön saa kokonaan omakseen, ja sen hinta vähennetään sähkölaskusta. Malli on jo kopioitu Turkuun ja Keravalle.

Jyrki Jussila ei suostu arvioimaan kotinsa energiajärjestelmään kulunutta kokonaissummaa. Insinööri kuitenkin sanoo, että aurinkopaneelit maksavat itsensä puolessatoista vuodessa takaisin. Kuuden-seitsemän vuoden aikana aurinkosähkön kustannukset ovat tulleet alas liki 90 prosenttia.

“Puhtaaseen energiaan sijoitettu raha kyllä tuottaa itsensä takaisin.”

Uudet akut mullistavat varastoinnin

Sähkön uusista mahdollisuuksista ei ole voitu ottaa kaikkea irti, koska sähkön varastoiminen on yhä vaikeaa. Nyt luvassa on apua. Sähköautoja voi hyvin kutsua akuiksi neljällä pyörällä. Kun sähköautot syrjäyttävät bensakäyttöiset autot tulevaisuudessa, jokaisella autonomistajalla on oma akku aurinkoenergian varastoimiseksi. Maailmalta löytyy myös paljon yrityksiä, jotka yrittävät kilpaa kehittää nykyistä kestävämpiä ja halvempia akkuja.

sahko3

Myös älykäs sähköverkko ratkaisee varastoinnin ongelmia. Hajautetun energian ja aurinko- ja tuulivoiman tuotanto ei ole tasaista, joten älykäs verkko luo joustoa, jotta tuotanto pysyy tasaisena eikä verkko kuormitu liikaa.

Kännykänkin voi ehkä kohta ladata suoraan auringosta terassilla istuskellessa, mutta sitä ei tarvitse kuitenkaan tehdä usein, sillä pian älypuhelimen akkukin voi kestää yli viikon. Sähkön tulevaisuus on siis kaikin puolin säkenöivä.

Sähköntuottajapioneeri Jyrki Jussila asettelee jäähyväissanansa tarkkaan, mutta selväksi tulee, että vanhasta, “ruskeasta” energiasta pitää päästä eroon.

“Odottaminen käy kalliiksi. Tekniikka on jo niin varmaa ja puhdas sähkö on järkevä ratkaisu”, sanoo Jussila.

Paraikaa hän askartelee autonsa katolle aurinkopaneelia, jonka tuottama energia menee auton jäähdytykseen. Tulevaisuus on jo Tampereella.

Tilaa uutiskirje

Saat uusimman Klimaatin sähköpostitse sen ilmestyttyä.