Ohjaaja paljasti ilmaston historian drinkkilasista

Ranskalainen elokuvaohjaaja ja ympäristöaktivisti Luc Jacquet sai katsojat kyynelehtimään pingviinien perhe-elämälle. Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleille Suomeen saapuvan ohjaajan uusin elokuva kertoo ilmastotutkimuksen pioneerin tarinan.

TEKSTI: Annaliina Niitamo / Kaskas Media

KUVA: Sarah Del Ben / Wild Touch

klimaatti_c-Sarah-Del-Ben-Luc_Jacquet

Jokaisella on oma osansa luonnonsuojelussa. Jos jokainen tekee omien taitojensa puitteissa parhaansa, koko maailma menee kohti parempaa”, Luc Jacquet sanoo.

Elokuvaohjaajan oma erikoistaito on tietysti tarinankerronta. Ranskalainen Jacquet on myös aktivisti, joka on jopa perustanut ympäristöjärjestö Wild Touchin tukemaan luonnonsuojelua elokuvien ja tapahtumien keinoin. Ympäristöasioiden lisäksi Jacquet on ottanut kantaa muun muassa uskonnollista ääriajattelua ja maailmanlaajuista epätasa-arvoa vastaan.

Muutos kohti parempaa tapahtuu ohjaajan mielestä vetoamalla ihmisten tunteisiin. Heidät pitää saada rakastamaan ympäristöä, jolloin he myös haluavat suojella sitä. Jacquet’n vielä toistaiseksi tunnetuin elokuva on Pingviinien matka, joka voitti parhaan dokumenttielokuvan Oscar-palkinnon vuonna 2006. Elokuva kuvaa sympaattisten keisaripingviinien soidinmatkaa ja perhe-elämää, ja se keräsi miljoonia katsojia.

Seuraavaksi Jacquet aikoo saada ihmiset liikuttumaan ilmastonmuutoksesta. Ohjaajan uusin elokuva Ice and the Sky kertoo ranskalaisen jäätikkötutkijan elämästä ja työstä Antarktiksella. Tärkein teema on kuitenkin ilmastonmuutos. Jacquet’n mielestä vaikean aiheen käsittelyssä tarvitaan nyt suurta draamaa ja tunnetta tieteen rinnalle.

”Meidän täytyy liikuttaa ihmisiä, koskettaa heitä tunteiden kautta suoraan sydämeen.”

Jääpala laukaisi modernin ilmastotutkimuksen

Ice and the Skyn päähenkilö, jäätikkötutkija Claude Lorius todisti ensimmäisenä maailmassa, että maapallon ilmastohistoria löytyy ikijäästä. Vuonna 1965 ranskalainen tutkimusryhmä Antarktiksella nautti iltadrinkkejä pitkän työpäivän päätteeksi. Lorius katseli lasissaan olevia, jäätiköstä pirstottuja tuhansia vuosia vanhoja jääpaloja ja pohti. Mitä jos jääpalojen ilmakuplien ilma olikin peräisin satojen tuhansien vuosien takaa? Mitä jäähän jäänyt ilma voi kertoa meille sen hetkisestä maailmasta?

”Meitä edustavilla poliitikoilla on tapaaminen historian kanssa.”

Tutkija selvitti, että lumen ja jään koostumus ja ainesosat vaihtelevat sen mukaan, miten kylmässä ilmastossa ne ovat muodostuneet. Löydös potkaisi liikkeelle kansainväliset suurtutkimukset siitä, minkälainen maapallon ilmasto on ollut jopa 800 000 vuotta sitten.  

Tutkimuksissa selvisi myös, että vuodesta 1850 lähtien ilmakehän hiilidioksidimäärät olivat räjähtäneet kasvuun, ja lämpötila seurasi perässä. Syynä oli yhteiskunnan teollistuminen. Näin syntyi tieteellinen perusta sille, että ihmisen toiminnalla on suuri vaikutus ilmaston lämpötilaan. Jään ilmakupliin ovat tallentuneet myös modernin elämäntavan sivutuotteet eli kasvihuonekaasut, kuten hiilidioksidi ja metaani.

Luc Jacquet on itsekin työskennellyt 1990-luvulla Ranskan biologisella tutkimusasemalla Etelämantereella tutkimusavustajana. Neljä vuotta sitten hän tapasi Lorius’n. Miehet löysivät heti yhteisen sävelen muistellessaan Antarktiksen avaria maisemia.

Ilmastonmuutos on aiheena epämukavampi kuin suloiset pingviinit, mutta ohjaaja kokee sisäistä pakkoa tarttua vaikeisiinkin tarinoihin.

”Olisin voinut jatkaa pelkkää luonnon kauneutta kuvaavien elokuvien tekemistä. Se olisi ollut väärin. Koen velvollisuudekseni tehdä myös epämukavia, poliittisia elokuvia. Taiteilijan on osallistuttava yhteiskuntaan”, Jacquet sanoo.

Tiedettä suurelle yleisölle

Elokuva on vienyt Jacquet’n maailman laidoille asti. Kuvausryhmä teki maailmanympärysmatkan ja kävi kuvaamassa suurilla jäätiköillä, Tyynen valtameren atolleilla ja tarkastelemassa ilmastonmuutoksen aiheuttamia ääri-ilmiöitä, kuten suuria metsäpaloja.

”Ilmastonmuutos on globaali ilmiö ja sen vaikutukset näkyvät kaikkialla. Ne on tärkeä dokumentoida”, Jacquet sanoo.

Ohjaaja on huolissaan siitä, etteivät poliitikot ja suuryritykset vaikuta olevan riittävän huolissaan tilanteesta.

”Se on hyvin paradoksaalista, sillä samaan aikaan meillä on kaikki ratkaisut valmiina. Ehkä syy on ihmisen vanha pelko muutosta kohtaan”, Jacquet pohtii.

Pariisin ilmastokokous lähenee, ja maailman päättäjät kokoontuvat jälleen keskustelemaan polttavista ilmastokysymyksistä. Mitä ajatuksia kokous herättää Jacquet’ssa?

”Meitä edustavilla poliitikoilla on tapaaminen historian kanssa”, hän sanoo.

Luc Jaquet saapuu Helsinkiin Ilmastosopimus. Nyt -seminaariin perjantaina 25.11. Seuraa seminaaria suorana täältä. Seminaarin jälkeen Ice and the Sky ensiesityksessä Suomessa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla, liput näytökseen täältä.

Tilaa uutiskirje

Saat uusimman Klimaatin sähköpostitse sen ilmestyttyä.