Ota riski, pelasta ilmasto

TuuliKaskinen-2mv

Tuuli Kaskinen
Toiminnanjohtaja

Demos Helsinki

Voin kertoa salaisuuden. Tulevassa hallitusohjelmassa sovitaan melko varmasti, että Suomea kehitetään seuraavaksi kokeilujen avulla. Ennen ajateltiin, että ongelma ratkaistaan säätämällä laki. Nyt se ei enää onnistu. Aikamme yhteiskunnalliset ongelmat ovat tunnetusti monimutkaisia, eikä niihin ole varmoja patenttiratkaisuja. Koska parhaatkaan yksittäiset lakimuutokset tai teknologiat eivät riitä, on otettava riskejä ja kokeiltava.

Ilmastonmuutos jos jokin on esimerkki ongelmasta, joka ei ilman kokeiluja näytä ratkeavan.

Nykymaailmassa ratkaisujen tekijöiksi toivotaan ensimmäiseksi yrityksiä. Olisi kaikille helpointa, jos yritykset tuottaisivat teknologiset ja sosiaaliset ratkaisut ja vielä kaupallistaisivat ne. Tässä startupit ovat parhaimmillaan.

"Tarvitaan pieniä kokeiluja ja valtavan suuria kokeiluja. Niistä suurin osa osoittautuu epäonnistuneiksi, mutta osa saa aikaan muutoksia, joita jälkikäteen ihaillaan suurina menestyksinä."

Startupien ideana on laittaa kaikki peliin, luoda palvelu, jonka käyttäjät sitten joko hyväksyvät ja vievät yrityksen suureen menestykseen tai hylkäävät, jolloin edessä on konkurssi. Maailmassa on esimerkiksi viimeisen 20 vuoden aikana perustettu paljon aurinkoteknologiayrityksiä, joista iso osa on jo mennyt nurin, kun hinnat ovat laskeneet ja kysyntä on kasvanut nopeammin kuin yritykset ovat ennakoineet. Se kuuluu uuden alan kehitykseen.

Me Demos Helsingissä pyöritämme yhdessä ympäristöministeriön kanssa Peloton Clubia, jossa autetaan alkuun yrityksiä, jotka tekevät bisnestä tarjoamalla päästöjä vähentäviä tuotteita kuluttajille.Weegosin ja PiggyBaggyn yhteisliikkumispalvelut vähentävät autoilua. Päästöjä voi myös vähentää lähettämällä paketit RePackin palautettavissa pakkauksissa tai syömällä Ewäksen franchise-konseptilla valmistettua katuruokaa. Monet näistä startupeista päättyvät luultavasti umpikujaan, mutta jotkut tai jotkut näiden kilpailijat levittävät ideansa vähähiilisen maailman globaaleiksi ratkaisuiksi.

Kansalaisyhteiskunnan kokeiluista syntyy sosiaalisia innovaatioita. Ympäristöjärjestö Dodo lähti vuonna 2008 muutamalla viljelylaarilla kokeilemaan, kiinnostaisiko kaupunkiviljely suomalaisia. Ja kyllähän se kiinnosti. Nyt lähes jokaisessa kaupunginosaprojektissa on varattu alue syömisen päästöjä vähentävälle kaupunkiviljelylle.

WWF puolestaan kehitti Green office -järjestelmän oman toimistonsa ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Kokeilu osoittautui menestykseksi, Green officea lähdettiin tarjoamaan myös WWF:n ulkopuolisille toimistoille, ja 15 vuotta myöhemmin 100 000 ihmistä on sen vaikutusten piirissä työpaikoillaan.

Valtiotkin tekevät kokeiluja. Yksi mittava ilmastonmuutokseen liittyvä kokeilu on parhaillaan käynnissä Saksassa. Energiewende eli energiakäänne vie Saksaa kohti uusiutuvia energiamuotoja ja energiatehokkuutta ennen näkemättömällä vauhdilla.

Naapurimaissa saksalaisten käänteestä on raivostuttu, kun energian siirtolinjojen pelätään kuormittuvan liikaa. Monet suomalaisetkin energia-alan asiantuntijat naureskelevat avoimesti kalliina pitämälleen kokeilulle. Jo nyt on kuitenkin selvää, että uusiutuvan energian ja energiansäästöpalveluiden kysyntä ja tarjonta ovat Saksassa ihan eri tolalla kuin Suomessa. Uusiutuvan energian teollisuus ja tuottajat ovat rynnänneet Saksan markkinoille ja perustaneet uusia yrityksiä.

Hyvinvoinnin ja taloutemme muuttaminen hiilidioksidipäästöttömäksi on tehtävä, jossa on pakko onnistua. Muutos nykyisestä fossiilitaloudesta on valtava. Niin monen asian pitää muuttua niin nopeasti, että suurten päätösten tekeminen on vaikeaa. Siksi tarvitaan pieniä kokeiluja ja valtavan suuria kokeiluja. Niistä suurin osa osoittautuu epäonnistuneiksi, mutta osa saa aikaan muutoksia, joita jälkikäteen ihaillaan suurina menestyksinä.

Nyt täytyy siis valmistautua. Mikä on se kokeilu, jonka teidän yritys tai kaupunki tai ministeriö tai meidän Suomi laittaa seuraavaksi toimeksi?

Jaa artikkeli

Facebooktwitter

Tilaa uutiskirje

Saat uusimman Klimaatin sähköpostitse sen ilmestyttyä.