Puhtaan energian lähettiläs ajaa aurinkotaloutta

Heli Antila ajattelee ympäristöä vuorokauden ympäri. Töissä Fortumin teknologiajohtaja kehittää kestäviä energialähteitä ja vapaalla pitää jääkaappinsa kylmänä aurinkoenergialla.

TEKSTI: Kristiina Markkanen / Kaskas Media

KUVA: Tomi Parkkonen

Jos Heli Antila saisi päättää, hiilidioksidipäästöistä sakotettaisiin globaalisti ja kaikki ajaisivat sähköautoja. “Meidän täytyy löytää yhteinen tapa viedä ilmastoystävällisiä ratkaisuja eteenpäin”, hän sanoo.
Jos Heli Antila saisi päättää, hiilidioksidipäästöistä sakotettaisiin globaalisti ja kaikki ajaisivat sähköautoja. “Meidän täytyy löytää yhteinen tapa viedä ilmastoystävällisiä ratkaisuja eteenpäin”, hän sanoo.

Reilun viidensadan kilometrin junamatkan päässä Pekingistä sijaitsee jätteenpolttolaitos. Junan ikkunan ulkopuolella vilisee peltoa pellon perään, mutta sakean savun vuoksi sitä on vaikea erottaa. Pelloilla poltetaan olkia.

Miksei olkia voida polttaa tavalla, joka ei saastuta koko lähiympäristöä, miettii työmatkalla Hongkongissa oleva Heli Antila. Hän on energiayhtiö Fortumin teknologiajohtaja, kansainvälinen puhtaan energian suurlähettiläs ja innokas cleantechin puolestapuhuja.

Fortumin tavoite on olla puhtaan energian edelläkävijä, joka taistelee aktiivisesti ilmastonmuutosta vastaan. Yhtiön alkuvuodesta 2016 laatimassa uudessa strategiassa kerrotaan, että Fortum haluaa kasvaa esimerkiksi aurinko- ja tuulivoimassa gigawatti-kokoluokkaan.

Lisäksi Fortum pyrkii tarjoamaan kaupungeille kestäviä ja kiertotaloutta edistäviä energiaratkaisuja sekä kehittää uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia esimerkiksi perustamalla yhtiön sisäisiä startup-yrityksiä.

Fortum näkee, että tulevaisuudessa siintää aurinkoenergialla toimiva aurinkotalous. Matka kohti aurinkotaloutta taittuu Antilan mukaan nopeammin kuin monet uskovat.

“Aurinkosähkön tuotantokustannukset ovat laskeneet ja laskevat tulevaisuudessa vielä paljon. Ihmiset voivat itse tuottaa energiaa kodeissaan esimerkiksi aurinkopaneeleilla. Aurinkotalous vie meitä kohti joustavampaa sähkönkulutusta”, Antila summaa.

Sähköautot pitää saada markkinoille välittömästi ja uusiutumattomien luonnonvarojen käytölle tulee asettaa globaalit rajoitteet.

Ympäristöstä huolehtiminen ei tee arjesta kurjaa

Antila itse pyrkii kohti aurinkotalouden mallikansalaisuutta. Hän ajaa hybridiautoa, joka taittaa 80 prosenttia kilometreistä sähköllä, kompostoi biojätteensä kotikompostorilla ja on asentanut kotiinsa energiatehokkaat ikkunat.

Kesät Antila viettää mökillä saaressa, jonne tavallista sähköä ei saa ollenkaan. Siksi sähkö tuotetaan kokonaan aurinkopaneeleilla. Niiden avulla sähköä saadaan enemmän kuin olisi tarvetta, joten Antila voi pitää jääkaapin päällä silloinkin, kun ei itse ole sitä käyttämässä.

“Ilmastomyönteinen elämä ei tarkoita sitä, että lisätään ympäristön hyvinvointia oman mukavuuden kustannuksella. Esimerkiksi hybridiautolla on niin miellyttävää ajaa, että sen jälkeen olisi varmasti vaikea palata tavalliseen autoon”, Antila toteaa.

Ilmaston lämpeneminen nakuttaa takaraivossa sekä töissä että vapaalla. Miten Heli Antila pelastaisi maailman ilmastonmuutokselta?

“Onko minulla tässä kaikki valta?” Antila kysyy ja alkaa nauraa. Vaihtoehtojen runsaudenpula vetää hänet kuitenkin pian hiljaiseksi. Olisipa olemassa yksi kaikkivoipa ratkaisu, jolla ilmastonmuutos saataisiin kuriin.

Hetken mietittyään Antila päätyy kahteen ehdotukseen. Sähköautot pitää saada markkinoille välittömästi ja uusiutumattomien luonnonvarojen käytölle tulee asettaa globaalit rajoitteet. Hongkongissa Antila on pistänyt ilolla merkille, että Kiinassa hiilen käytölle on määritelty selkeät vaatimukset, joiden avulla maata vauhditetaan puhtaampaan suuntaan.

“Maailmanlaajuisesti pitäisi mennä siihen suuntaan, että kaikki hiilidioksidia ilmakehään vapauttavien uusiutumattomien luonnonvarojen käyttö liitettäisiin päästökauppaan tai sitä vastaavaan mekanismiin”, Antila toteaa.

Kokeiluilla kohti puhtaampaa tulevaisuutta

Vaikka teknologiajohtajan ehdotuksilla päästäisiin jo alkuun, ilmastonmuutoksen kokoista ongelmaa ei kukaan ratkaise yksin. Fortum näkee, että energiateollisuuden on otettava johtava rooli ilmastonmuutoksen torjumisessa. Yhtiö kantaa kortensa kekoon lisäämällä portfolioonsa vaihtoehtoisia energiatuotannon ratkaisuja, joita voitaisiin myöhemmin ottaa Suomeakin laajemmin käyttöön.

“Yritämme hakea ennakkoluulottomasti uusia energiatuotannon keinoja. Meidän täytyy kokeilla, mikä toimii ja ottaa enemmän riskejä. Haluamme viedä kokeilukulttuuria voimakkaammin eteenpäin”, Antila kertoo.

Yksi kokeilukulttuurin tuotos on HorsePower, Fortumin vuonna 2015 käynnistämä uusi kiertotalouden konsepti. Palvelussa energiayhtiö toimittaa maksua vastaan hevostalleille biomassakuivikkeita, kuten puuhaketta tai sahalastuja, noutaa lannan ja jalostaa siitä polttoainetta.

Antilan on jo työnkuvansa vuoksi oltava jossain määrin teknologiauskovainen. Silti tulevaisuudessa suuret cleantechin ja uudistuvan energian edistysaskeleet eivät hänen mielestään riipu vain teknologian kehityksestä.

“Maailmalla on niin paljon tehtävää. Kyse ei ole enää niinkään tekniikasta ja sen hyödyntämisestä vaan siitä, että löydettäisiin yhteinen tapa viedä puhtaita ratkaisuja eteenpäin.”

Tilaa uutiskirje

Saat uusimman Klimaatin sähköpostitse sen ilmestyttyä.