Slushin Miki Kuusen ilmastolääkkeet

Tyhjästä jättimäisen Slush-startup-tapahtuman rakentanut Miki Kuusi sanoo, että ilmastonmuutos ratkaistaan bisneksellä ja akkuteknologian kehittymisellä.

TEKSTI: Liisa Mayow / Kaskas Media

KUVA: Slush / Samuli Pentti

15828048375_6a7b2c9727_o

Kun Miki Kuusi huolestuu jostain, hän ei käperry kerälle tai yritä unohtaa koko hommaa. Startup- ja investointitapahtuma Slushin pääjärjestäjä ottaa mieluummin asioista selvää.

Siksi Kuusi, jonka ominta alaa on teknologiabisnes on viettänyt useamman päivän perehtymällä siihen, mistä ilmastonmuutoksessa todella on kyse.

”Meidän pitäisi siis olla oikeasti huolissamme pallon tulevaisuudesta”, Kuusi lataa.

Kuusi on sukua suomalaisen hyvinvointivaltion perustan luoneelle yhteiskuntapoliitikko Pekka Kuuselle. Häneltä löytyykin bisnesälyn lisäksi solidaarisuutta.

”Ongelma on se, että meillä on kehittyviä maita, joilla on aivan yhtä suuri oikeus hyvinvoinnin kasvuun kuin meillä länsimaissa. Onneksi ihmiskunta on aina ollut hyvä ratkaisemaan vaikeita ongelmia. Ilmastonmuutosta pitää nyt rummuttaa kovaa.”

Kuusi on tunnetusti voimapakkaus, jonka mielestä ongelmat on tehty ratkaistaviksi. Hän on päävastuussa siitä, että Slush keräsi tänä vuonna huimat 14 000 kävijää ja sai valtavasti huomiota niin kotimaisessa kuin kansainvälisessä mediassa. Slushissa näkyy läpileikkaus huipputeknologian kärjestä. Onko joukossa ideoita, joilla ilmastonmuutos voitetaan?

Startupeilla ei rahoitus riitä kokonaan uusien energianlähteiden kehittelyyn, mutta teknologia on avainasemassa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, Kuusi sanoo. Nopein tapa ratkaista ongelma on se, että ihmiskunta kykenee tuottamaan päästötöntä energiaa ja varastoimaan sitä tehokkaasti.

”Kriittinen asia on akkuteknologian kehittyminen. Tarpeeksi kehittyneet akut tarkoittavat sitä, että päästötön energia pystytään myös siirtämään sinne missä sitä tarvitaan.”

"Otetaan vaikka aurinkoenergia. Mitä jos kaikkien uusien rakennusten katot olisivat aurinkopaneeleita? Tai voitaisiinko paneelit vapauttaa arvonlisäverosta?"

Akkuteknologian lisäksi Kuusi luottaa yrityksiin jotka mullistavat ihmisten ajattelua. Molemmat ominaisuudet yhdistyvät yhdysvaltalaisessa Teslassa, joka valmistaa luksusluokan sähköautoja. Merkki on noussut Piilaakson miljonäärien ja julkkisten suosikiksi, josta pikkupojat unelmoivat.

”Tesla on näyttänyt, ettei auton tarvitse olla öljyllä käyvä saastuttava kapistus, vaan onkin coolia omistaa sähköauto. Se mistä lapset tänään haaveilevat on se mitä saamme 20 vuoden päästä”, Kuusi sanoo.

Suomalaista aaltoenergiaa

Tärkeitä asioita tapahtuu Kuusen mukaan myös ilman ja veden puhdistamisen teknologiaa kehittävissä yrityksissä. Energia-alan startupeista hän nostaa esiin suomalaisen Wellon, joka tuottaa energiaa aalloista.

Suurin paino on kuitenkin jo käytössä olevilla puhtailla energianlähteillä. Niistä Kuusella on sanottavaa valtionhallinnolle.

”Suomi ei tietääkseni ole mikään edelläkävijämaa puhtaan energian tai cleantechin käytössä. Esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa valtio investoi todella paljon tuulivoimaan.”

Kansalaisten arjen pienillä valinnoilla on merkitystä, mutta isot päätökset tekee hallinto, Kuusi sanoo.

”Se, että muistutetaan laittamaan valot pois ja säästämään sähköä on pientä. Tietysti jos ihmiset ovat huolissaan omasta hiilijalanjäljestään, poliitikoilla on paine tehdä saman suuntaisia päätöksiä.”

Ilmastonmuutoksen bisnesmahdollisuudet ovat Kuusen mielestä huikean kiinnostavia. Aina, kun ongelma tarjoaa mahdollisuuden liiketoiminnalle, ihmiset ja yritykset ryhtyvät ratkaisemaan sitä, hän muistuttaa. Jotta Suomi voisi todella kutsua itseään cleantech-maaksi hallinnon tärkein tehtävä on luoda kannustavat markkinat puhtaan energian ja teknologian kehittämiselle, Kuusi sanoo – ja alkaa heti ideoida.

”Otetaan vaikka aurinkoenergia. Mitä jos kaikkien uusien rakennusten katot olisivat aurinkopaneeleita? Tai voitaisiinko paneelit vapauttaa arvonlisäverosta?”

Alle kolmikymppinen Kuusi ei ole varma, voitetaanko ilmastonmuutos hänen elinaikanaan. Hän uskoo silti, että kehitys voi ottaa yllättäviä harppauksia.

”Kun joku perustavanlaatuinen uusi teknologia löytyy, muutosvauhti on käsittämättömän nopeaa. Ehkä 20 vuoden päästä naureskelemme, että voitko kuvitella, poltettiinko me oikeasti jotain hiiltä ja puuta että saisimme energiaa.”

Tilaa uutiskirje

Saat uusimman Klimaatin sähköpostitse sen ilmestyttyä.